Sute de mii de clienți mulțumiți

10 beneficii ale picturii pentru sănătate

Pictura este una dintre cele mai vechi direcții artistice. Chiar până astăzi, pictura rămâne o delectare preferată și chiar o profesie recunoscută. Poate fi și astăzi unul dintre cele mai răspândite și distractive hobby-uri.

Cu toate acestea, pictura nu se limitează doar la eforturile artistice, ci are și multe beneficii pentru sănătate. Este un sedativ și terapeutic foarte eficient. Poate ajuta la îmbunătățirea sănătății mentale și fizice. De fapt, există multe motive pentru a lua o pensulă și a încerca să pictezi un tablou cu propria mână. Dorim să menționăm 10 dintre ele aici.

  1. Îmbunătățește concentrarea Când te concentrezi asupra obiectului pe care îl pictezi sau când te concentrezi pe îmbunătățirea detaliilor a ceea ce ai pictat deja, îți îmbunătățești capacitatea de concentrare. Înveți să te concentrezi pe particularitățile proiectului la care lucrezi. Dezvolți abilități care îți vor fi utile în timpul studiilor sau la locul de muncă. Un studiu din 2008 a constatat că, după opt lecții de învățare a artelor plastice și de îmbunătățire a tehnicilor de observație, studenții la medicină au reușit să observe și să-și amintească mai multe informații. Persoanele cu ADHD și alte tulburări de concentrare obțin rezultate excelente.
  2. Îmbunătățirea motricității fine Tehnica de pictură recomandată este aceea care abordează fundaluri ample până la detalii fine. Necesitatea de a lucra la detalii fine îmbunătățește coordonarea ochi-mână și crește abilitățile motorii. Acest lucru este util pentru îmbunătățirea activităților fine precum scrisul, lucrul cu piese mici, manipularea instrumentelor în timpul operațiunilor etc.
  3. Un mod minunat de a te relaxa A învăța să te relaxezi corect este vital astăzi. Cantitatea de stres din jurul nostru este enormă și este în continuă creștere. Stresul este o cauză directă a multor decese premature. Când pictezi, te poți concentra mental doar pe tabloul pe care-l pictezi și nimic altceva. Această concentrare pe un subiect principal ameliorează stresul mental și relaxează corpul. Această relaxare minimizează durerile musculare, durerile articulare, durerile de cap și alte afecțiuni fizice. Are efecte similare cu ale meditației.
  4. Aprofundează cunoașterea diferitelor culturi. Frica de necunoscut sau xenofobia afectează mulți oameni. Frica duce la o reacție de luptă sau fugă. De aceea există atât de multe conflicte între națiuni sau oameni de naționalități și etnii diferite. Pictura vă crește aprecierea pentru arta străină. Cunoști opere de artă moderne și istorice din alte culturi. Relațiile cu alte culturi întăresc legăturile umane reciproce, reduc fricile, îmbunătățesc abilitățile sociale și duc la un grad și mai mare de fericire.
  5. Crește creativitatea. Fie abstracte sau realiste, minimaliste sau cubiste haotice, picturile sunt un mod de exprimare artistică. Arta abstractă cere artistului să creeze compoziții netradiționale interesante, în timp ce arta realistă îi cere artistului să inventeze modalități imaginative de a însufleți pictura. Artiștii vor să inoveze, să creeze ceva prin interesul lor personal, să-și arate gustul. Pictura înseamnă explorarea unei căi.
  6. Abilități de comunicare non-verbală. Pictura te inspiră să comunici cele mai profunde gânduri și sentimente prin arta. Chiar și pe cele pe care s-ar putea să nu dorești să le exprimi verbal. Este bine cunoscut faptul că un tablou spune mai mult de 1.000 de cuvinte. Nu degeaba terapia prin artă este ferm ancorată în procedurile psihiatrice. Abilitatea de a comunica non-verbal poate servi ca o eliberare sănătoasă a emoțiilor.
  7. Capacitatea de a gândi critic. Acțiuni precum alegerea pensulei, a culorii potrivite sau actul de a decide ce culori să amesteci și să creezi exact culoarea de care ai nevoie te vor face o persoană mai hotărâtă. Deși aceasta poate părea o decizie la un nivel minim sau chiar inconștient, aceste tipuri de decizii susțin abilitățile de rezolvare a problemelor. Îi învață pe pictori să dezvolte tehnici inovative pentru a aborda situații noi. Abilitatea de luare a deciziilor îți cresc eficiența și îți poate reduce stresul.
  8. Rezistența. Chiar și cele mai inovatoare idei pot fi respinse definitiv. Dacă tabloul nu arată așa cum ți-ai imaginat, probabil că vei decide să îl pictezi din nou și mai bine. Poți repeta până când ești mulțumit. Acest ciclu de încercări și erori poate părea uneori nesfârșit, dar te poate face o persoană mai capabilă, mai consecventă și mai hotărâtă. Apoi, atunci când întâmpini dezamăgiri în viață, vei accepta ideea că prin muncă asiduă te vei îmbunătăți cu siguranță, ceea ce îți va permite să-ți atingi în continuare obiectivele de viață.
  9. Încrederea în sine. Așa cum munca asiduă aduce rezultate bune, un tablou finalizat de care ești mulțumit îți crește încrederea în tine. Desigur, niciun savant nu a căzut din ceruri, dar practicând ceva devii maestru. Laudele și recunoașterea din partea colegilor tăi îți vor crește încrederea în tine.
  10. Gândire pozitivă. Artele frumoase te învață că există lucruri frumoase peste tot care te fac să apreciezi frumusețea și viața. Vei aprecia din nou textura scoarței de copac, aripile strălucitoare ale unui fluture sau blana unui câine, diferite lumini și umbre. Faptul că vezi frumusețea din jurul tău îți oferă o perspectivă pozitivă asupra lumii și poate chiar reduce riscul de boală mintală.

Dar tu? Pictezi? Dacă nu ai făcut-o deja, acum este momentul să comanzi unul dintre seturile noastre de pictură pe numere și să începi.