Sute de mii de clienți mulțumiți

Pictează simbolurile și tradițiile de Paști din întreaga lume

Paștele este sărbătorit în întreaga lume. Paștele este în mod tradițional o ceremonie religioasă, uneori asociată cu pocăința, dar în forma sa modernă este perceput ca o sărbătoare veselă, jucăușă și competitivă. Vrei să știi cum diferă sărbătorile de Paști de la o țară la alta? Poate că acest lucru te va inspira să pictezi un tablou pe numere din gama noastră cu o temă frumoasă de Paște.

Sărbătorile de Paște în diferite țări ale lumii

Germania și Austria

Nici în Germania, Paștile nu pot exista fără ouă frumos decorate. Varietatea și culorile diferite sunt importante. Și în Germania se organizează de Paști multe concursuri în care ouăle joacă un rol important. Există concursuri de ștafetă cu ouă de Paști, aruncarea, rostogolirea și spargerea ouălor.

Probabil cel mai dificil concurs este încercarea de a arunca peste casă. Se înțelege desigur că este vorba despre un ou. Dacă cel care aruncă oul reușește și altcineva de cealaltă parte îl prinde, atunci casa va avea parte de fericire tot timpul anului și este protejată de fulgere.

În ziua dinaintea Paștelui, copiii pregătesc „cuiburi” în care părinții pun ouă, ciocolată și alte recompense. Desigur, copiii sunt convinși că iepurașul de Paște a pregătit cadourile. Părinții ascund apoi cuiburile în jurul casei, iar copiii le caută cu mare entuziasm. 

Tot de Paște se prepară prăjituri și alte dulciuri precum cozonacul Stollen, dar și friptură. Un obicei german interesant este împodobirea unui copac cu ouă.


Republica Cehă și Slovacia

Ouăle vopsite, tipice pentru multe țări din întreaga lume, sunt prezente de Paști și în Republica Cehă și în Slovacia. Dacă ar fi vrut să ne întoarcem la tradiția inițială, ouăle ar fi golite de conținut și iar coaja ar fi pictată. Rezultatul se numește apoi ou de Paști.

Există multe tehnici tradiționale de vopsire a ouălor de Paști. De exemplu, vopsirea cu ceară, decorarea utilizând fire de paie sau o cămașă croșetată, zgârierea etc. Sau poți vopsi ouăle în coajă de ceapă, sfeclă roșie sau scoarță de copac.

O altă tradiție, oarecum controversată, este biciuirea fetelor cu un bici din ramuri de salcie. Acest obicei atrage în prezent obiecții, de exemplu că ar fi violent. Cu toate acestea este bine de știut că scopul este să nu lase nicio cicatrice pe corpul fetelor. Mai degrabă, era vorba despre garantarea simbolică a tinereții de durată. Nici măcar nu era necesar ca fata să fie atinsă cu biciul.



Polonia

În Polonia, Paștile are origini creștine puternice. Acest lucru se reflectă și în obiceiurile cultivate. Una dintre acestea este sfințirea hranei. În Sâmbăta Albă, credincioșii merg la biserică pentru a sfinți bucatele care urmează să puse pe masa de Paști.

Aici există însă și tradiții mai vesele. De exemplu, turnarea apei - Śmigus Dyngus sau Lunea umedă. Oamenii varsă apă, stropesc și toarnă apă unii peste alții. În trecut, băieții și fetele se luau la harță, dar astăzi este o adevărată bătaie cu apă, de genul „toți împotriva tuturor”.


SUA

Personajul principal al sărbătorii Paștelui este Iepurașul de Paște. Este un ștrengar amuzant care păstrează o mulțime de ouă de ciocolată prin casă și în grădină. Copiii așteaptă cu nerăbdare să găsească cât mai multe dulciuri după prânzul festiv de duminică, care constă în principal din friptură de porc sau miel cu garnitură de cartofi dulci.

Oamenii de aici sunt și foarte religioși, așa că este normal să țină postul Paștelui și să meargă la biserică.


Spania

Tradiția creștină este foarte puternic înrădăcinată aici. De Paști se pune accentul pe o atitudine penitentă și pe fapte de pocăință, ceea ce se poate observa la fiecare pas. Străzile sunt pline de penitenți cu glugă roșie ascuțită, așa-numiții „nazarenos”. Culoarea roșie a sângelui aduce aminte de sacrificiul lui Iisus.

În Spania, totuși, Paștile este mai mult o sărbătoare a vieții, așa că ouăle și iepurașul joacă rolul important al vestitorilor primăverii și sunt simboluri ale vieții noi. Cu toate acestea, aici semnificația Paștelui este foarte strâns legată de Iisus, Mielul lui Dumnezeu și de ucenicii lui, pe care El însuși îi numește oile Lui.

Sărbătorește Paștile alături de Zuty

Cu siguranță poți crea atmosfera de Paști potrivită acasă la tine. Indiferent ce înseamnă Paștile pentru tine. Fie că ești religios sau nu, Paștile înseamnă speranță și așteptare de ceva bun.

În magazinul nostru online vei găsi și modele pentru pictura pe numere, pe care le poți utiliza pentru a decora pereții casei tale în perioada Paștelui, dar și pe tot parcursul anului. Aruncă o privire, alege un model pe placul tău și bucură-te de un moment de liniște în timp ce pictezi.